Utskrift från:

Sida: Paraplykrönika

Datum:


 

 

 

   

FRÅN TORGET I HÄRNÖSAND TILL EU-PARLAMENTET I BRYSSEL - 30 ÅR AV OPINIONSBILDNING!

 

Det är många som gör det den 5 december. Riktigt hur många är det ingen som vet. Inte ens vi själva i 5i12-rörelsen. Och vi vet heller inte riktigt var. En har blivit två. Två har blivit fyra. Fyra har blivit åtta. På många olika sätt och med olika medel. Runt om i landet. Mot främlingsfientlighet och rasism och för människors lika värde.

 

Det är en förmån att få jobba i 5i12-rörelsen. Vi tillhör som många andra det civila samhället.

Frivilligorganisationer med hundratusentals eldsjälar som idogt, engagerat och ideellt arbetar vidare. Vid sidan av seriösa och oseriösa mångfaldskonsulter. Jomenvisst, av det etablerade samhället får vi numera ofta en klapp på axeln - men inte mer. Ibland funderar många av oss om vi bara "städar" efter det etablerade samhällets misslyckanden och brist på ansvarstagande. Då känns det tungt. Men vi kommer alltid igen.

 

Speciellt stiger temperaturen för oss i 5i12-rörelsen den 5/12 klockan fem i tolv. Då har vi vår nationella manifestationsdag mot rasism och främlingsfientlighet. Möten på gator och torg runt om i landet. Det kan också vara en temavecka i skolan eller en musikgala mot rasism. Klassisk opinionsbildning efter lokala förhållanden. En liten lokal förening i Härnösand med ett mer eller mindre löst nätverk över landet och även utomlands.

 

I Falun är det högstadieeleverna och lärarna som står i främsta ledet. Och i Växjö är det kyrkan och föreningarna som har samlats den 5 december i många år. Likadant i Södertälje och Norrköping. Där kan du till och med få ett fint 5i12-pris om du kämpar för människors lika värde. Komma i tidningen och bli berömd. En präst, en 12-årig skolelev och en idrottsledare tillhör de som fått priset.

 

Sedan tiotalet år tillbaka gör också politikerna en 5i12-manifestation både i riksdagen och i EU-parlamentet i Bryssel. Det tycker vi att vi har rätt att vara stolta över. Från det lilla torget i Härnösand till maktens korridorer i EU-parlamentet i Bryssel. En tjugofemårig resa i opinionsbildning. Ja, alla deltar inte där heller. En del drar sig undan. Till och med motarbetar.

 

Sara skulle ha fått vara med. Det skulle hon ha uppskattat. Hon var 17 år och en av de ungdomar som 1988 startade det hela på torget i Härnösand. Hon ville sätta stopp för den rasism och diskriminering som flyktingarna i stan då utsattes för. Hon sade ifrån, tog ställning och ville att fler skulle göra det. 

 

Men Sara mördades av en ung flykting året därpå. En chock. Ingen förstod. En förlamning. Men Saras pappa Stig Wallin tog över. Trots sorgen. Drev tanken om solidaritet och människors lika värde vidare. Ledarskap och civilkurage. Ända till sin död den 5 december 2009. På hans viktigaste dag. Nelson Mandela dog också den 5 december, 2013. Men Stigs och Saras engagemang lever vidare. Genom tusentals människor. Inte bara den 5 december.

 

Mycket återstår att göra. Segregationen och diskrimineringen ökar faktiskt inom bostadsområden, arbetsplatser och skolor och även inom det politiska livet. Det visar flera offentliga utredningar. Kvar har blivit ett utanförskap som leder till passivitet, desperation och våld. Ett kallare och hårdare Sverige. Den självklara principen om människors lika värde syns fortfarande mest i högtidliga deklarationer.

 

För oss och för många andra frivilligorganisationer och enskilda eldsjälar är ledstjärnorna solidaritet, medmänsklighet och människors lika värde. Det kan inte nog tydliggöras. Det upprepar vi ofta - även för oss själva. För det är lätt att gå vilse i den dunkla mångfaldsdjungeln om inte man har ett ideologiskt rättesnöre att hålla sig till.

 

Det är alltid för tidigt att ge upp! Vi ses och hörs den 5 december! Lycka till !

 

Anders Bergman

 

SÅ BÖRJADE DET

5i12-rörelsen

i ljud och bild >>

 

 

TILL MINNE

Stig Wallin  

 

Till Minne av Stig Wallin

 

Det är alltid för tidigt att ge upp!!

Läs krönikan om vårt arbete >>

 

 STÖD

vårt ideella arbete!

Bankgiro 145-1491 

 

 

5i12Logo  

                       

5i12-Centrum

Villavägen 29 871 62 Härnösand.
info@5i12.se Tel:070-357 45 95, Bankgiro 145-1491